V prípade, že trpíte celiakiou alebo vás trápi neznášanlivosť voči lepku, poprípade, keď ste sa z iných dôvodov rozhodli obmedziť obsah lepku vo vašej strave a zvýšiť objem bielkovín a vlákniny, tak aj napriek tomu si môžete vychutnať cestoviny. Tieto vás prekvapia: neobsahujú lepok a chutia naozaj skvele.
Čierna fazuľa
Má mimoriadne vysoký obsah bielkovín a vlákniny (jedna porcia obsahuje 50 % dennej potreby vlákniny a 20 až 25 gramov bielkovín). Aj na našom trhu už objavíte špagety či iné cestoviny z čiernej fazule. Čierne špagety navyše pôsobia na tanieri exoticky a môžete s nimi vyčarovať skutočne zaujímavé jedlo – nielen na pohľad.
Edamame
Ak ste vegán, či vegetariáni určite poznáte túto strukovinu. Sú to vlastne nezrelé sójové bôby, ktoré majú celý rad liečivých účinkov. Samozrejmosťou je vysoký obsah bielkovín a vlákniny, podobne ako má mungo fazuľka. Často sa používajú v ázijskej kuchyni a z cestovín z emadame alebo munga sa dajú vytvoriť rôzne chutné bezlepkové jedlá. Zelená farba cestovín (ale aj čierna!) a ich tvar spestrí každú kuchyňu.
Morské riasy
V prípade, že máte radi dary mora, potešia vás špagety z morských rias. Sú vyrobené z rias Wakame a Dulse, plných minerálov. Pridajte si ich jednoducho do šalátu alebo si z nich uvarte labužnícke jedlo. Na to, aby ste si tieto cestoviny obľúbili, musíte mať radi chuť a vôňu rýb.
Foto: unsplash.com